Hintçe’de “Gençlik pınarı” anlamına gelen Centella Asiatica (diğer adıyla Gotu Kola), hem kozmetik hem de beslenme alanında oldukça fazla kullanılan şifalı bir bitki. Yaralara iyi gelmesi, sivilce ve leke karşıtı olması, sıkılaştırıcı ve yaşlanma karşıtı özellikleriyle modern cilt bakımı dünyasının vazgeçilmezi haline gelen centella, pürüzsüz ciltli Asyalı kadınların, yani K-beauty dünyasının da en sevdiği içerikler arasında…

Centella Asiatica, yani diğer adıyla Gotu Kola’nın anavatanı Endonezya, Çin, Hindistan ve Güneydoğu Asya. Bataklık sularının içerisinde yetişmesine rağmen, zarif yuvarlak yaprakları ile etrafına şifalı bir güzellik saçan bu özel bitki, İngiltere’de saksı güzeli olarak da biliniyor. Yaklaşık 3000 bin yıldır tıbbi amaçlarla kullanılıyor ve ömrü uzatan bir bitki olduğuna inanılması, Hint kültüründe gençlik pınarı olarak adlandırılmasına neden olmuş. Bu nedenle Hint Ayurvedik tıbbında baş köşeyi kaptığını söyleyebiliriz. Salatalara ya da sebze sularına eklenerek kullanılabilen bitki, çay şeklinde de tüketilebiliyor. Bu şekilde tüketildiğinde özellikle aşağıdaki konularda oldukça marifetli:

  • Antioksidan
  • İltihap önleyici
  • Antimikrobik

Ülser, bronşit, dizanteri, kansızlık ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarının yanı sıra, hemoroid, burkulma, selülit ve dermatit gibi rahatsızlıklara da iyi geldiği, lenf sistemini harekete geçirerek zararlı atıkların vücuttan daha rahat atılmasına yardımcı olduğu biliniyor. Ancak kullanımında oldukça dikkatli olmak şart. Başta hamileler ve emziren kadınlar olmak üzere karaciğer ve mide hassasiyeti olanlarda da tüketimi önerilmeyen gotu kolayı doktora danışmadan tüketmemelisin.

Doğanın mis kokulu mucizesi: Gül ile süper etkili doğal cilt bakımı

Gotu kolanın cilde faydaları

Günümüzde gotu kolanın en yaygın kullanım şeklinin cilt bakım ürünü şeklinde olduğunu söyleyebiliriz. İçeriğinde centella asiatica bulunan onlarca nemlendirici, serum, tonik, sivilce kremi ve cilt maskesi var. Zengin bir amino asit, flavonoid, fitosterol ve yağ asidi kaynağı olan bu özel bitkinin cilt bakım ürünü olarak gösterdiği belki de en önemli özellik, yara, sivilce ve lekelerin iyileşmesine yardımcı olması. Gotu kola, bu gibi sorunlarla mücadele eden bir ciltte söz konusu bölgedeki kan akışını artırarak kan dolaşımını hızlandırıyor. Bu sayede oksijenasyonu artan cilt hem yenileniyor hem de güçleniyor.

Genel olarak faydalarını şöyle özetleyebiliriz:

  • İçeriğindeki amino asitler, yağ asitleri, beta karoten ve fitokimyasalların kombinasyonu, cilt lekesi, sivilce izi, yanık ve yara tedavisinde iyileşme süresini hızlandırıyor.
  • Cildin sorunlu bölgesindeki antioksidanları artırarak cildi güçlendiriyor.
  • Kan dolaşımını hızlandırarak cildin elastikiyetini korumasına yardımcı oluyor.
  • Kolajen lifleri ve elastin oluşturabilme özelliği sayesinde cilt yaşlanmasını geciktiriyor, kırışıklık ve çatlakların azalmasına yardımcı oluyor, saç ve tırnakların güçlenmesine destek oluyor.
  • Cilt kızarıklıkları ve kuruluğun giderilmesine katkıda bulunuyor.
  • Cildin epidermal bariyer fonksiyonunu geliştiriyor.
  • Cilt tahrişlerinin giderilmesine yardımcı oluyor.

Gotu kolanın özellikle akneli ciltler için oldukça faydalı olduğunu belirtmiştik. İçeriğindeki aktif bileşenlerle sivilce ve sivilce izlerinin hızla iyileşmesine yardımcı olan bitki, kolajen üretimini uyararak inflamasyonu da azaltıyor. Bu nedenle, özellikle Kore cilt bakımı rutininde yer alan en etkin sivilce karşıtı ürünlerin içerisinde Centella Asiatica olduğunu görebiliriz. Bu tür ürünler sivilce izlerini önlerken sivilcelerin daha hızlı iyileşmesine de yardımcı olan ürünler.

Sivilceli cilt bakımı rutininde temizlik mühim! Yağlı ve karma ciltler için cildi temizleyen, onaran ve cilde bakım yapan ürünler

Göz atmak istersen senin için seçtiğimiz bazı şahane formüller!

Goodbye Redness Kırmızılık Karşıtı Noktasal Centella Krem

Goodbye Redness Centella Spot Cream, %42’sini oluşturan Centella asiaticanın yanı sıra, çay ağacı ve nane özütleri gibi yatıştırıcı içerikler içeriyor. Noktasal kullanıma uygun bir krem olarak cildin hassas, tahriş olmuş ve problemli bölgelerini anında sakinleştirerek kırmızılıklarla savaşıyor!

Nasıl Kullanılır? Cilt bakım rutininin son aşamasında, temizlemeden sonra kullanabilirsin. Uygun miktarda ürünü sorunlu bölgelere uygula ve cildine absorbe edilmesini sağla.

Benton Goodbye Redness Yatıştırıcı Jel

Benton kızarıklık karşıtı jel, hipoalerjenik ve hafif asidik yapıda bir krem. Cildi nemlendirirken ve sorunlu bölgenin rahatlamasına yardımcı oluyor. İçeriğindeki centella asiatica özü ve diğer aktif bileşenlerle cildin dış tahriş edicilere karşı korunmasında ve kızarıklıkların hafiflemesinde oldukça etkili.

Nasıl Kullanılır? Yüzüne uygun bir miktar ürünü uygula ve cildin absorbe etmesi için hafifçe masaj yap.

Benton Goodbye Redness Yatıştırıcı Kâğıt Maske

Nasıl Kullanılır? Temizleme ve tonik uygulamasından sonra göz ve ağız çevresinden kaçınarak maskeyi yüzüne yerleştir. 10-20 dakika sonra maskeyi çıkar ve masaj yaparak cildin kalan esansı absorbe etmesini sağla.

Cildindeki sivilce, sivilce izi ve kızarıklıklardan şikayetçiysen, kullandığım cilt bakımı ürünleri hem cilt sorunlarıma iyi gelsin hem de yaşlanma karşıtı özellikler göstersin istiyorsan, doğru yerdesin!

Centella Asiatica içeren tüm ürünlerimizi incelemek için tıkla!

Yorum Yazın