Sivilce problemleri & çözümleri hakkında merak edilenler…

“Sivilce nasıl geçer?” cilt problemlerine dair en çok sorulan sorulardan. Sivilcelere kesin çözüm bulmak için bitmek bilmez arayış sürerken, daha birçok soru aklımızı kurcalıyor: Sivilce sonrası oluşan sivilce izleri nasıl geçer, sivilce neden çıkar, sivilce çıkmadan önlem almak mümkün mü?… Sivilcelere dair yazı dizimizde en çok merak edilen soruları yanıtlamaya çalışacağız.

Yarın için sevdiklerini arayıp keyifli bir buluşma ayarladın ya da kaç zamandır geri dönüş beklediğin iş yerinden mülakat için çağırıyorlar. Her şeyi planladın, her şey harika olacak! Yatmadan önceki bakım rutinin için ayna karşısına geçtin. O da ne?! Kocaman ve hızla çıkmaya çalışan bir sivilce! Yarına kadar bu sivilce nasıl geçer? Bu duruma benzer şeyleri birçok kez yaşamış olabilirsin. Ama bunların hiçbiri olmasa bile sivilceler zaten yeterince can sıkıcı. O halde hemen nasıl oluştuklarına ve onlardan kurtulmak için neler yapabileceğimize bakalım!

Sivilce ya da akne, gözeneklerimizde oluşan ve bazen kızarıklık bazense iltihapla, genellikle ağrıyla seyreden bir tür inflamasyon. Bu cümle akneyle ilgili bulaşıcıymış gibi bir izlenim oluştursa da akne bulaşıcı bir cilt problemi değil. E peki ne oluyor da oluşuyor bu akneler?! Birçok konuda olduğu gibi genetik faktörler burada da ilk sıralara adını yazdırıyor. İkinci sırada ise cildimizin yağ üretimi üzerinde söz sahibi olan hormonlarımız yer alıyor. Bazı mikroorganizmalar, bağışıklık faktörlerimiz ve dönemsel ya da sürekli olarak kullandığımız bazı ilaçlar da akne oluşumunu tetikleyen durumlardan. Hangi sebepleri sona sakladık peki? Tabii ki beslenme düzeni, vücut ritminin bozulması veee stres! Saydığımız sebeplerden hiçbirine sahip olmayan kimse var mı aramızda? Gerçekçi olmak gerekirse, aradığınız kişiye şu anda ulaşılamıyor, lütfen doğru bir cilt bakımının neler gerektirdiğini inceleyiniz!

Aynanın karşısına geçtiğinde en çok canını sıkan hangisi? Beş metreden bile görülebilen kırmızı sivilceler mi yoksa küçük beyaz boncuklara benzeyenler mi? Peki farklılıkları neler? Bunu anlamak için her şeyin başladığı o ilk ana ufak bir dönüş yapacağız. Yani sebum dengesinin bozulduğu zamana! Sebum cildimizdeki yağ bezlerinin ürettiği bir salgı. Çeşitli faktörlerle içeriği değişen ya da üretimi artan sebum, cildin doğal florasında bulunan P. acnes bakterilerinin aşırı çoğalmasına ve artık vücut tarafından bir tehdit olarak algılanmasına sebep olur. Koruma için orada bulunan keratinositler ve artan sebum gözeneklerimizde ‘’siyah nokta’’ olarak adlandırdığımız tıkanıklıklara dönüşür. İşte tam olarak bu evreden sonra o kırmızılıklar ve ilerleyen zamanlarda da o küçük beyaz boncuklar oluşuyor. Sonrasında da bu sivilce nasıl geçer demeyi bırakıp, bu sivilceden geriye kalan sivilce izleri nasıl geçer demeye başlıyoruz…

Her ne şekilde ve nasıl olurlarsa olsunlar sivilceleri hayatımızda istemediğimiz konusunda hemfikiriz! O halde şimdi, oluşmamaları, oluşmuşlarsa bile kendilerini hatırlatacak hiçbir iz bırakmadan sönüp gitmeleri için neler yapabileceğimize bakalım!

Her şeyi başlatan şeyin sebum dengesinin bozulması olduğundan bahsetmiştik. Bazı bitki özleri artan sebum seviyesini kontrol altına alma konusunda oldukça etkili. Geçmişten günümüze bu yönde kullanımları bulunan “citrus medica limonum (limon) fruit extract”, “camellia sinensis (yeşil çay) leaf extract”, “hamamelis virginiana (cadı fındığı) leaf extract” Kore cilt bakım ürünlerinde en popüler sebum düzenleyicilerden. Cildinin sebum dengesini korumak ve sivilce oluşumunun önüne geçmek için en etkili içerikleri keşfetmek istersen  İçerik Ansiklopedisi‘ne göz atabilirsin.

Bir diğer etkenin de ciltte doğal olarak bulunan ancak cilt dengesinin bozulmasıyla sivilce oluşumuna neden olan P. acnes bakterisinin olduğunu söylemiştik. Ve bu evreden sonra gelişen süreçlerin iz ya da lekelerle sonuçlandığından… Bu noktada doğanın bize tam anlamıyla armağanı olan, güçlü antiseptik ve anti-inflamatuar etkileriyle “propolis ekstresi”, bakterilere karşı savaşırken adeta küçük tepeler oluşturan sivilcelerin şişkinliğini azaltır. Bir başka mucize ise bizim bildiğimiz çay bitkisiyle alakası olmayan “tea tree (çay ağacı) leaf oil” anti-inflamatuar etkisiyle sivilceleri doğrudan tedavi etme ve sivilce lekelerini giderme konusunda destekleyici gücünü kanıtlamış durumda. Sıradaki doğal içeriğe muhtemelen şaşırmayacaksın! Her ne kadar tropik bölgelerde yetişse de dünyaya mal olmuş bitkilerden biri olan “aloe barbadensis” (aloe)’in yaprak suyu tozu, gerek antibakteriyel etkisi gerekse bağışıklık sistemini uyararak doku iyileşmesine yardımcı yapısıyla Kore kozmetik ve cilt bakım ürünlerinin formülasyonlarında sıkça yer alan içeriklerden.

Hindistan’ın geleneksel tıbbında cilt problemlerinin tedavisinde kullanılan; yıpranmış cildi, sivilceleri ve yara izlerini tedavi edici etkileri olan “centella asiatica (gotu kola) leaf water” ise son zamanların en dikkat çeken akne çözüm içeriklerinden. Anti-inflamatuar etkisinin olması da cabası! Eğer konu sivilce ise “salyangoz özü”nden bahsetmemek elbette büyük bir eksiklik olurdu. İçeriğindeki doğal antibiyotik maddelerle sivilceyi tedavi ederken, “allantoin” sayesinde cildi yeniler ve cilt lekelerinin iyileşmesine destek sağlar.

Sivilcesiz bir cilt için çok geç olmadan önce yapabileceğin en iyi şey rutin bakımlar ve doğru cilt temizliği. Doğal asitlerin sivilceler üzerinde ve cilt temizliği için kullanımı güzel bir başlangıç olabilir! En gözde doğal asitlerden AHA cildini yıpranmış ve ölü hücrelerden kurtarırken, salisilik asidin dahil olduğu BHA ise sebum üretilen gözeneklerini temizler ve akne oluşumunun engellenmesini sağlar. Ayrıca anti-inflamatuar etkisiyle akneyi doğrudan tedavi edici etkilere sahiptir.

Doğanın seninle birlikte sivilcelerine karşı savaşmasına izin ver! Her şeyin tam da planladığın gibi kalabilmesi için doğanın harika çözümleri var… Sivilce nasıl geçer sorusunun cevabının saklı olduğu, doğal içeriklerle formüle edilen Kore cilt bakım ürünlerini keşfetmek istersen:

Sivilceler hakkındaki diğer blog yazılarımız için:

Sivilceler hakkında doğru bilinen yanlışlar yazımızı buradan okuyabilirsin.

 

En etkili sivilce, akne ve siyah nokta karşıtı ürünlere göz atın

Yorum Yazın