K-Beauty nedir ne değildir? Dünyaya yayılan Kore cilt bakım tekniklerinin altında nasıl bir felsefe var? K-Beauty ilginç ve etkili cilt bakım ürünlerinin çok ötesinde, kendine has bir felsefeye de sahip!

K-Beauty, Güney Kore’den dünyaya yayılan kozmetik konsepti. Aslında bir konseptten daha fazlası, bir hayat tarzı, bir kültür… K-Beauty dalgası 2000’lerin ortasında Asya’yı, 2010 itibarıyla ABD’yi ve ardından Avrupa’yı sardı. Son yıllarda Türkiye’deki bilinirliği de hızla artıyor. Buna rağmen K-Beauty felsefesi henüz tam anlaşılmış değil. Nedir bu felsefe ve K-Beauty takipçileri nasıl bir duruşa sahip kısaca özetleyelim.

-1- Kendini Sev

Cilt bakımı Koreliler için aynanın önüne dizilmiş ürün setlerinden ibaret değil, bir hayat tarzı, bir bakış açısı. Cilt bakımı, Korelilerin kendilerine ayırdıkları özel bir zaman dilimi, ciltlerine, kendilerine yaptıkları yatırım.

Yüzün aydınlık, güzel, sorunsuz, kusursuz olması ruhun da güzelliğini gösterir. Kore cilt bakımı mistik bir pratik değil, kaynağı bilim olan bir kültür.

K-Beauty 10 adımlı bakım rutini ve kâğıt maskelerden fazlası; sadece hangi ürünü kullandığınla ilgili değil, nasıl düşündüğünle de ilgili…

K-Beauty “Önce kendini sev” der. Cilt, Korelilere göre sadece sivilcelendiğinde, kırıştığında akla gelecek, çıkardığı sorunlarla mücadele edilecek bir düşman, bir yabancı değil, bedendeki en büyük organ, en büyük dost…

Ona sadece daha güzel görünmek için değil, daha mutlu hissetmek, ruhu da güzelleştirmek için iyi bakmak gerek. Cildini sevmek kendini sevmekle ilgili…

-2- Kendini Tanı

Koreliler “Mucizevi bir krem olsun; hem anti-aging olsun hem nemlendirsin hem cildimi temizlesin hem ışıltı sağlasın” demez.

Cilt bakımının bir gecede değişen sonuçlar olmadığını bilirler, düzenli bakımın hayat boyu sürecek sonuçlarıyla ilgilenirler.

K-Beauty’de bütün problemleri mucizevi şekilde çözecek tek bir ürün yok. K-Beauty “Önce kendini tanı” der:

“Cildine doğru bakabilmek için önce onu iyi tanı, hangi ihtiyaca göre ne kullanman gerektiğini bil ve buna göre rutinini oluştur.”

-3- Gençken Başla

Korelilerin gençlik ve güzellik sırrı “mükemmel genler” değil, düzenli bakım.

Güney Kore’de cilt bakımı duş yapmak, diş fırçalamak kadar günlük bakımın parçası… Mesela bir iş yerinde herkesin masasında bir nemlendirici görmek mümkün.

Sabah, gün içinde ve akşam cildin ihtiyaçlarını gidermek bir alışkanlığa dönüşür.

Koreli ebeveynler çocuklarına güneşin zararlı etkilerini öğretir, onlara yüzlerini düzenli olarak temizlemelerini ve nemlendirmelerini öğütler: “Yüzünü temizlemeden yatağa girmek yok!”

Koreliler güneşin ciltlerini yaşlandıracağını çocukluktan bilir, yaz kış güneş kremi kullanırlar. Bu alışkanlıkları çocukluktan edinirler…

Cilt bakımı cinsiyet ve yaşa bağlı bir pratik değildir; çocuklukta başlar, kadın-erkek herkes uygular. Sorun çözmek için değil, sorunların hiç oluşmayacağı sağlıklı bir cilde sahip olmak için cilt bakımı yapılır. Gençken yapacağın bakımın meyvelerini ileriki yaşlarda toplayacağını iyi bilirler.

-4- Cilt Bakımı Bir Süreç

Cilt bakımı herkes için. Özellikle genç yaşta daha fazla dikkat edilmesi gerekir. Çünkü cilt bakımı bir süreç…

Görünürde kırışıklık olmaması, olmayacağı anlamına gelmez. Koreliler, henüz gençken ciltlerine iyi baktıklarında ömür boyu ödüllendirileceklerini iyi bilir.

Bir sorun bir günde çözülemediği gibi bir günde oluşmaz. Cilt 20’li yaşlarda ne kadar korunursa 30’lu 40’lı 50’li yaşlarda o kadar dost ya da düşman olur.

Yaşlılığın önüne geçmek için ilk akla gelen şey 30’lu yaşlarda kullanılan anti-aging ürünler değil, düzenli cilt bakımına genç yaşta başlamak olmalı.

-5- Keyif Al

Seul’de yaşayan Koreliler, dünya metropollerinde yaşayan herkes gibi yoğun bir tempoya sahip. Ama bu baş döndürücü şehrin ritminde cilt bakımı için vakit var, çünkü Koreliler bundan keyif almasını bilir.

Kore’de cilt bakımı yapmak bir angarya değil keyifli bir aktivite. Ayna karşısında herhangi bir Batılıdan daha uzun vakit geçirmezler. Ve ciltleri “porselen gibi” biliniyor… Peki sırları ne?

K-Beauty,  10 adımlı bakım rutininde her adım tek seferde uygulanmaz. Koreli bir kadın ayna karşısında 5-10 dakikada ihtiyaç duyduğu ürünleri kullanıp rutinini tamamlayabilir. Önemli olan geçirilen süreden çok doğru ürün tercih etmek ve bu rutinden keyif almasını bilmek…

Güney Kore’de bir banyoda 15-20 farklı ürün görebilirsin ama hepsi aynı anda kullanmak için değildir. Her birinin nasıl, ne zaman, hangi sırayla ve ne için kullanılacağı bilinir ve bellidir.

Yani cilt bakımı sağlıklı beslenmek, spor yapmak, duş almak gibi günlük bir ritüel, hayat ritminin keyifli bir parçası…

-6- Sen Güzelsin

Koreliler gündelik hayatlarında ciltlerinin kusursuz olmasına çok önem verir. Ama öncelik makyaj değil, cilt bakımı…

Güney Koreliler kusurlarını kapatmaya değil, o kusurları yaratmamaya çaba harcar. Bu yüzden makyajın ilk amacı da kusur kapatmak değil, kendi güzelliğini yansıtmak.

“Önce cildine bak, cildin sağlıklı olursa makyaja zaten çok daha az ihtiyaç duyarsın…”  Güney Koreli kadınlar böyle düşünür. Cilt, doğal haliyle zaten güzel!

Sanki hiç makyaj yapmamışlar gibi çok az ürünle çok daha havalı ve doğal gözükmeyi bilirler. No-makeup makeup, Koreli kadınların makyaj tarzıdır. Olabildiğince parlak, ışıltılı bir cilt: Sen zaten güzelsin!

-7- Cesur Ol

Cildi besleyen, nemlendiren ve aynı zamanda makyaj bazı olarak da kullanılan BB krem Güney Kore’de keşfedildi. Bütün cilde uygulanan, cildi besleyen, nemlendiren “esans” Kore kozmetiğinin ruhu…

Uzmanlar Kore kozmetiğinin standart kozmetik ürünlerden teknolojik olarak 10 sene ileride olduğunu söylüyor. Korelilerin bu kadar ilerlemesinin bir sebebi Ar-Ge’ye ayırdıkları yüksek bütçeler… Diğer sebebi içerik kullanmakta gösterdikleri cesaret…

Hiç duyulmamış içerikleri araştırıp buluyor ve yepyeni yöntemler uyguluyorlar.

Afrika’daki siyah salyangoz özü, okyanusların derinlerinden çıkan özel mineral suları… Ya da Sahra Çölü’nde yetişen çok nadir bir kaktüsün çekirdekleri… Bir litre yağ elde etmek için bir milyon tohum eziliyor! Bazı formüllerde su yerine bitki ekstreleri kullanıyorlar. Korelilerin cesurca kullandığı içeriklere İçerik Ansiklopedisi‘nden ulaşabilirsin.

Üretimde olduğu kadar tüketimde de cesurlar.

Korelilerin marka sadakati düşük, çünkü markalar sürekli daha iyi ürünler sunmak için kıyasıya yarışıyor. Koreliler cilt sağlıkları için en iyisini arar, daha iyisini bulmayı bilirler.

Dolayısıyla dünyadaki en talepkâr müşteriler Koreli kadınlar. Güney Kore, dünyada kişi başı en fazla ürünün kullanıldığı ülkedir: Ayda ortalama 13 ürün!

K-Beauty bizi daha cesur davranmaya ve araştırmacı olmaya teşvik ediyor.

K-Beauty’yi farklı kılan sadece teknolojik gelişmişlik değil, onu diğerlerinden ayıran temel faktör “kültür” ve bu bakış açısıyla oluşmuş Güney Kore cilt bakım rutini… Kendine iyi bakmak Kore kültürünün bir parçası… K-Beauty yayıldıkça cildimize olan bakışımız da değişecek.

Korelilerin cilt bakım ürünlerinde neden bu kadar başarılı olduğunu merak ediyorsan bu yazımıza göz atabilirsin.

Kore cilt bakım rutini nasıldır ve basamakları nelerdir öğrenmek istersen K-Beauty 101 rehberimizi inceleyebilirsin.

Harika Kore cilt bakım ürünleri keşfetmek istersen mağazamıza göz at!

Yorum Yazın